lichaamsgerichte coaching

Lichaamsgerichte coaching (LGC) gaat er vanuit, dat gevoelens gekoppeld zijn aan het lichaam en de lichaamsbeleving. Onze taal zit vol met uitspraken en gezegdes waarin dit terugkomt, bijvoorbeeld verstijfd van angst zijn, geen vaste grond onder de voeten hebben, halsstarrig zijn. Niet luisteren naar je gevoelens heeft consequenties voor je lichaam. Niet doorleefde emotie vertaalt zich in spanning in je lichaam, wat uiteindelijk stress creƫert. Luisteren naar je lichaam is ook belangrijk, omdat je lichaam niet alleen signalen geeft over hoe het nu met je is, maar het draagt ook alle eerdere ervaringen in zich. Deze ervaringen bepalen deels hoe je je nu voelt en beweegt in het leven.

Er is een onlosmakelijke verbinding tussen het fysieke lichaam, het denken en de emoties. Een emotie is de lichamelijke sensatie die ontstaat als verstand en lichaam bij elkaar komen: een gedachte bouwt energie op in het lichaam. Het lichaam reageert dus op de gedachte, het maakt zich klaar voor een actie.

LGC werkt vanuit een holistische mensvisie: lichaam, geest en ziel zijn een ondeelbaar geheel. Het is een ontwikkelingsgerichte methode. Dat betekent dat een klacht niet gezien wordt als een slecht iets, maar dat het een signaalfunctie heeft. Het is dus eigenlijk een oproep, die je door ernaar te luisteren, van dienst kan zijn in je persoonlijke groei en ontwikkeling.

Om te kunnen voelen, moet iemand contact kunnen maken met zijn lichaam. Onverwerkte ervaringen geven blokkades (spanning) in het lichaam, waardoor iemand afgesneden raakt van zijn levensenergie, het diepere contact met zichzelf en het vermogen tot verbinding.

LGC richt zich vanuit een lichaamsgerichte invalshoek naar het doorwerken van trauma. Het is een goede aanvulling op de cognitieve/ mentale invalshoek. Vaak is het inzicht er al wel, maar kan iemand het patroon niet doorbereken.Weten dat je bijvoorbeeld altijd anderen over je grenzen heen laat gaan, blijkt niet voldoende te zijn om dit gedrag te kunnen veranderen. Voelen dat je dit doet en hoe je dit doet (bijvoorbeeld doordat in contact vanuit een onveilig gevoel jouw aandacht altijd bij de ander is, zodat je weinig meer voelt van jezelf en dus van je grenzen) helpt je naar een diepere bewustwording van jezelf. Dit geeft je de mogelijkheid om in contact te komen met de oude pijn hierover, dit alsnog te verwerken en een plek te geven, zodat het mogelijk wordt je grenzen aan te geven zoals jij dat wilt.

Door middel van lichaamsgerichte ervaringsoefeningen en aanraking wordt iemand ondersteund om weer naar zijn lichaam te luisteren, zodat bijvoorbeeld signalen van veiligheid/onveiligheid herkend worden en er gevolg aan gegeven kan worden. Hier hoort ook bij het voelen van de persoonlijke grenzen en deze aan kunnen geven en het in kunnen en durven nemen van ruimte.

Technieken die hierbij gebruikt kunnen worden zijn:
- Haptotherapie
- Ademcoaching
- Body Drum Release
- Focusing
- Energetisch lichaamswerk
- Bio-energetica

 

behandelmogelijkheden